Online posjetioci

Trenutno aktivnih Gostiju: 72 

Evidencija posjeta

DanasDanas3
JučerJučer104
Ove sedmiceOve sedmice638
Ovog mjesecaOvog mjeseca2069
UkupnoUkupno414800

Posjete od 26.03.2009. god.

Jezik

English Arabic Croatian French German Italian Turkish
Šehidsko mezarje u G. Kalesiji: 1. juna klanjanje dženaze i ukop civilnih žrtava stradalih u zločinima u Zvorniku PDF Ispis E-mail
Utorak, 21 Maj 2013 19:09

Na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji u subotu, 1. juna 2013. godine, biće klanjana dženaza i obavljen ukop tijela civilnih žrtava stradalih u zločinima počinjenim u Zvorniku od 1992. do 1995. godine.

sehidsko-mezarje-gornja-kalesija

Informaciju je za RTVTK  potvrdio Hakija Smajlović, generalni sekretar Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica općine Zvornik, kazavši da još uvijek nije poznat broj tijela koji će ove godine biti ukopani.
Samo je deset do sada identifikovanih žrtava zvorničkog genocida koje će biti pokopane 1. juna ove godine. Najveći problem i dalje predstavlja sporost u procesu ekshumacija.

Ove godine obilježava se 21. godina od počinjenih zločina u općini Zvornik, ali i drugim mjestima Podrinja. Ovo je petnaesta kolektivna dženaza na šehidskom mezarju u Gornjoj Kalesiji, a održat će se u novoizgrađenom Memorijalnom centru.
Broj prijavljenih i nestalih lica sa područja općine Zvornik od 1992. do 1995. godine je 1998, od kojih je oko 1400 identifikovanih, dok se još oko 600 osoba vode kao nestale.

Za ove zločine u 1992. godini do sada je pravosnažno osuđeno deset ljudi, a ukupna zatvorska kazna iznosi 83 i po godine zatvora.
Kako ističu iz Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Zvornik, odgovorni za zločine se i dalje slobodno kreću i oni ih svakodnevno sreću u gradu u kojem žive.
Iz Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Zvornik pozivaju sve žive srodnike stradalih i ubijenih žrtava, da se jave njihovom udruženja i da daju krv kako bi se u što skorije vrijeme mogao identifikovati što veći broj žrtava.