JučerJučer104
Ovog mjesecaOvog mjeseca2069

Odrzan sastanak predstavnika Udruzenja sa clanom predsjednistva Bakirom Izetbegovicem PDF Ispis E-mail
Utorak, 04 Februar 2014 19:08
gggtfg

Danas je član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović primio delegaciju Udruženja porodica zarobljenih i nestalih osoba općine Zvornik. Sastanku su prisustvovali i federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Adil Osmanović, kao i direktor Instituta za nestale osobe BiH Amor Mašović.

Na sastanku su predstavnici žrtava rata zatražili podršku za intenziviranje ekshumacija i identifikacija, kao i pronalazak posmrtnih ostataka preostalih blizu 500 nestalih Zvorničana.

Naglašena je i potreba završetka radova na uređenju Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji, koji je posvećen stradalim žrtvama sa prostora općine Zvornik. Također je aktuelizovan i problem održavanja memorijalnih centara širom BiH.

Član PBiH Izetbegović je informisao porodice žrtava da su u Prijedlogu Budžeta institucija BiH, koji je usvojilo Predsjedništvo BiH, bila predviđena značajnija sredstva za ekshumacije i identifikacije, koji nažalost u konačnici Parlamentarna skupština BiH nije usvojila. S druge strane porodice su dobile obećanje da će u tekućoj godini federalno ministarstvo raseljenih osoba nastaviti s podrškom izgradnji Memorijalnog centra u Gornjoj Kalesiji i da će biti učinjeno sve da proces identifikacije pronađenih posmrtnih ostataka bude što efikasniji, saopćeno je iz Kabineta člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.