Online posjetioci

Trenutno aktivnih Gostiju: 59 

Evidencija posjeta

DanasDanas2
JučerJučer104
Ove sedmiceOve sedmice637
Ovog mjesecaOvog mjeseca2068
UkupnoUkupno414799

Posjete od 26.03.2009. god.

Jezik

English Arabic Croatian French German Italian Turkish
Identifikacija za maloljetne sestre Ribić PDF Ispis E-mail
Petak, 18 Decembar 2015 20:39

12.Jula. 1992. godine iz mjesne zajednice Skočić odvedeno je u pravcu Malešića 27 osoba romske nacionalnosti koji su u blizini sela Šetića strijeljani, među žrtvama bio je bračni par Ismet i Ševka Ribić zajedno sa svojih osmero maloljetne djece od kojih 6 djevojčica i 2 dječaka. Najmlađe djete bio je Sabrija Ribić koji je imao samo 2 godine, a  jedini koji je preživio strijeljanje iz te porodice kao i iz grupe koja je krenula put Malešića je Zijo Ribić koji je tada imao 8 godina.
U ponedjeljak 21.12.2015.godine u Komemorativnom centru Tuzla predviđena je identifikacija za četiri maloljetne sestre Ribić iz Skočića koje su pronađene u masovnoj grobnici Crni Vrh.

Važno je napomenuti da je za ove zločine vođen proces u Odjeljenju za ratne zločine Višeg suda u Beogradu, gdje je prvostepenom presudom utvrđeno da su pripadnici “Siminih četnika” ušli u selo Skočić 12. jula 1992. godine. Skupili su u jednu kuću sve meštane Rome koje su zatekli u selu i u njoj su ih tukli, oduzeli im sve vrijedne stvari i silovali tri djevojke (u postupku učestvovale pod pseudonimima “Alfa”, “Beta” i “Gama”). Zatim su ih sve odvezli kamionom do mjesta Malešić, gde su izdvojili oštećene “Alfu”, “Betu” i “Gamu”, i rasporedili ih po kućama u kojima su boravili, a preostalih 27 Roma odvezli do mjesta zvanog Hamzići gde su ih ubili i bacili u jamu. Najstarija žrtva imala je 71, a najmlađa samo dvije godine. Oštećene “Alfu”, “Betu” i ”Gamu”, koje su tada imale 13, 15 i 19 godina, prisilno su držali u jedinici i primoravali ih da im spremaju hranu, peru odjeću i čiste kuće u kojima su boravili, naređujući im da moraju raditi sve što bilo koji pripadnik jedinice od njih zatraži, jer će ih u protivnom ubiti. Oštećene su u više navrata silovane i seksualno ponižavane.

Prvostepenom presudom krivim su oglašeni: Damir Bogdanović, Zoran Alić, Đorđe Šević, Dragana Đekić, Tomislav Gavrić, Zoran Đurđević i Zoran Stojanović. Izrečene su im zatvorske kazne u ukupnom trajanju od 72 godine.

Odjeljenje za ratne zločine Apelacionog suda u Beogradu (Odjeljenje Apelacionog suda) ukinulo je presudu Odeljenja za ratne zločine Višeg suda u Beogradu (Odeljenje Višeg suda) kojom je sedmero pripadnika paravojne jedinice „Simini četnici“ osuđeno za ratne zločine u selu Skočić (opština Zvornik, BiH) i predmet vratilo na ponovno suđenje.