JučerJučer173
Ovog mjesecaOvog mjeseca1794

Klanjana 18. kolektivna dženaza za 27 žrtava stradalih na prostoru općine Zvornik PDF Ispis E-mail
Srijeda, 01 Juni 2016 00:00

DZENAZA-GORNJA-KALESIJA-177-655x260

Suze, tuga i nevjerica na licima porodica žrtava koje su danas ukopane u Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji, gdje je ukopano 27 osoba, 7 identificiranih i 20 neidentificiranih žrtava.

Dženazu namaz je predvodio Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, a podne namaz Vahid Efendija Fazlović muftija tuzlanski.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Sprske, rekao je da se proces pronalaska i identificiranja žrtava treba ubrzati, kako ne bi došlo do toga da žrtve nema ko identificirati.

-“Sama činjena da se danas ukopava dvadeset i sedam tijela pokazuje da nešto sa tim procesom ne funkcioniše i da nešto treba mijenjati. Dobro bi bilo da se ovaj proces ubrza, da ovaj proces što prije moguće bude okončan, zbog porodica koje čekaju”, kazao je Bukvarević.

Dženazi i ukopu prisustvovao je i Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, koji je kazao kako se mlade generacije trebaju edukovati, kako ne bi zaboravile ono što se dogodilo.

-“Naša obaveza je da sačuvamo sjećanje na one koji su stradali i da prije svega generacije koje odgajamo, odgajamo na ispravan način, da znaju kako mogu završiti ukoliko ne budu vodili računa o sebi, svojom zemlji i mjestu kome pripadaju”, istakao je Ramić.

On je osim toga najavio i nove projekte koji se odnose na Memorijalni centar a tiču se opremanja centra sa svim potrebnim sadržajima, “kako bi služio za sjećanje generacijama i kako bi se sačuvalo od zaborava”, zaključio je Ramić.

Naser Orić, ratni komandant Srebrenice također je prisustvovao dženazi i ukopu, a svoju podršku porodicama žrtava dale su i aktivistkinje nevladine organizacije “Žene u crnom”.

-“Mi smo doputovale sinoć, imale smo želju da budemo danas uz žrtve i da pokažemo solidarnost prema žrtvama i da iskažemo još jednom našu sramotu”, rekla je Ljiljana Radovanović.

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja zarobljenih i nestalih lica Zvornik zahvalan je na tome što je dženaza prošla bez bilo kakvih incidenata, ali je naglasio i da se proces pronalaska i otkrivanje identiteta žrtava mora ubrzati.

-“Imamo sedam indetifinciranih žrtava i 20 neidentificiranih. Pretežno se radi da su ta tijela pronađena 2003. godine u grobnici Crnog vrha. Vjerovatno je veliki broj porodica koje su otišle u inostranstvo i onda zbog raznih okolnosti nije niko mogao a možda nije ni uspio dati krv kako bi se žrtve identificirale. Da su tijela pronađena prije pet ili deset godina, možda bi neko mogao i dati krv”, govorio je Grahić.

Screenshot_9

Screenshot_10

Dženazi su također prisustvovali državni ministar Adil Osmanovic, Dževad Mahmutović savjetnik Bakira Izetbegovića bošnjačkog člana predsjedništva, Ćamil Duraković načelnik Srebrenice, poslanici u Narodnoj skupštini, ratni komandanti, te mnoge druge ličnosti.

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Gornja Kalesija do danas je ukopano 777 tijela, a još oko 400 tijela ukopano je, voljom članova porodica, u porodičnim mezarjima u okolini Zvornika. Više od 2.005 civila Zvornika ubijeno je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Neon televizija