Online posjetioci

Trenutno aktivnih Gostiju: 39 

Evidencija posjeta

DanasDanas61
JučerJučer163
Ove sedmiceOve sedmice798
Ovog mjesecaOvog mjeseca2104
UkupnoUkupno417944

Posjete od 26.03.2009. god.

Jezik

English Arabic Croatian French German Italian Turkish
Klanjana 18. kolektivna dženaza za 27 žrtava stradalih na prostoru općine Zvornik PDF Ispis E-mail
Srijeda, 01 Juni 2016 00:00

DZENAZA-GORNJA-KALESIJA-177-655x260

Suze, tuga i nevjerica na licima porodica žrtava koje su danas ukopane u Memorijalnom centru u Gornjoj Kalesiji, gdje je ukopano 27 osoba, 7 identificiranih i 20 neidentificiranih žrtava.

Dženazu namaz je predvodio Husein efendija Kavazović, reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH, a podne namaz Vahid Efendija Fazlović muftija tuzlanski.

Ramiz Salkić, potpredsjednik Republike Sprske, rekao je da se proces pronalaska i identificiranja žrtava treba ubrzati, kako ne bi došlo do toga da žrtve nema ko identificirati.

-“Sama činjena da se danas ukopava dvadeset i sedam tijela pokazuje da nešto sa tim procesom ne funkcioniše i da nešto treba mijenjati. Dobro bi bilo da se ovaj proces ubrza, da ovaj proces što prije moguće bude okončan, zbog porodica koje čekaju”, kazao je Bukvarević.


Dženazi i ukopu prisustvovao je i Federalni ministar za raseljene osobe i izbjeglice Edin Ramić, koji je kazao kako se mlade generacije trebaju edukovati, kako ne bi zaboravile ono što se dogodilo.

-“Naša obaveza je da sačuvamo sjećanje na one koji su stradali i da prije svega generacije koje odgajamo, odgajamo na ispravan način, da znaju kako mogu završiti ukoliko ne budu vodili računa o sebi, svojom zemlji i mjestu kome pripadaju”, istakao je Ramić.

On je osim toga najavio i nove projekte koji se odnose na Memorijalni centar a tiču se opremanja centra sa svim potrebnim sadržajima, “kako bi služio za sjećanje generacijama i kako bi se sačuvalo od zaborava”, zaključio je Ramić.

Naser Orić, ratni komandant Srebrenice također je prisustvovao dženazi i ukopu, a svoju podršku porodicama žrtava dale su i aktivistkinje nevladine organizacije “Žene u crnom”.

-“Mi smo doputovale sinoć, imale smo želju da budemo danas uz žrtve i da pokažemo solidarnost prema žrtvama i da iskažemo još jednom našu sramotu”, rekla je Ljiljana Radovanović.

Ahmet Grahić, predsjednik Udruženja zarobljenih i nestalih lica Zvornik zahvalan je na tome što je dženaza prošla bez bilo kakvih incidenata, ali je naglasio i da se proces pronalaska i otkrivanje identiteta žrtava mora ubrzati.

-“Imamo sedam indetifinciranih žrtava i 20 neidentificiranih. Pretežno se radi da su ta tijela pronađena 2003. godine u grobnici Crnog vrha. Vjerovatno je veliki broj porodica koje su otišle u inostranstvo i onda zbog raznih okolnosti nije niko mogao a možda nije ni uspio dati krv kako bi se žrtve identificirale. Da su tijela pronađena prije pet ili deset godina, možda bi neko mogao i dati krv”, govorio je Grahić.

 

Screenshot_9

Screenshot_10

Dženazi su također prisustvovali državni ministar Adil Osmanovic, Dževad Mahmutović savjetnik Bakira Izetbegovića bošnjačkog člana predsjedništva, Ćamil Duraković načelnik Srebrenice, poslanici u Narodnoj skupštini, ratni komandanti, te mnoge druge ličnosti.

U Memorijalnom centru i šehidskom mezarju Gornja Kalesija do danas je ukopano 777 tijela, a još oko 400 tijela ukopano je, voljom članova porodica, u porodičnim mezarjima u okolini Zvornika. Više od 2.005 civila Zvornika ubijeno je tokom agresije na Bosnu i Hercegovinu.

Neon televizija