Online posjetioci

Trenutno aktivnih Gostiju: 39 

Evidencija posjeta

DanasDanas1
JučerJučer104
Ove sedmiceOve sedmice636
Ovog mjesecaOvog mjeseca2067
UkupnoUkupno414798

Posjete od 26.03.2009. god.

Jezik

English Arabic Croatian French German Italian Turkish
Predstavnici Udruženja posjetili Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića PDF Ispis E-mail
Petak, 21 April 2006 20:00
Predstavnici Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Općine Zvornik su danas, 21.04.2006. god., posjetili Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Sulejmana Tihića u Sarajevu.

Iznijeli su da se Udruženje nosi sa nizom problema od pronalaska tijela, ekshumacije, dženaza do problema sa procesom suđenja optuženim pripadnicima zvorničke grupe, kojima se sudi u Beogradu.

Na područje ove Općine prva masovna grobnica otkrivena je 1998. godine, dosada ekshumirano oko 1800 tijela, a nalazi se i najveća masovna grobnica Crni vrh, sa nađenim 482 kompletnim tijelima, koju je svojevremeno obišao i predsjedavajući Predsjedništva BiH Sulejman Tihić.

Predstavnici Udruženja očekuju putem Zakona o nestalim osobama rješenje statusa porodica zarobljenih i nestalih i smatraju najvažnijim procesuiranje ratnih zločina.

Pokušavaju se umanjiti zločini izvršeni na području ove Općine, rečeno je tokom susreta.

Također su naglasili da pokušavaju pomoći porodicama nestalih i obilježiti godišnjice na dostojanstven način, ali im u svemu nedostaju finansijska sredstva.

Predsjedavajući Tihić pružio je punu podršku predstavnicima Udruženja porodica zarobljenih i nestalih lica Općine Zvornik u njihovom daljnjem radu.